VIPASSANA HOORN

Welkom op de site van Vipassana Hoorn. 

Over meditatie wordt door niet beoefenaars wel gedacht en gezegd dat het “zweverij”, of een “de realiteit uit de weg gaan” is. Volgens mij is het tegenovergestelde het geval.   Je “zweeft” niet, maar landt met je hele wezen op je meditatiekussen.                    Daar observeer je de fysieke en mentale fenomenen die zich aan je voordoen. Realistischer dan dat wordt het in het leven niet.                                                     

Er is maar één manier om de vruchten die meditatie voortbrengt te kunnen proeven en dat is door beoefening. Er over lezen kan onderhoudend en interessant zijn, maar hier geldt: beter een onsje praktijk dan een kilo theorie. 

Meditatie leren gaat aldoende. Het is niet altijd gemakkelijk en ook niet altijd aangenaam. Als het, om met Edel Maex te spreken, wordt uitgevoerd “als een daad van liefde en niet als een meedogenloze praktijk” dan is het wel altijd heilzaam.                                                              

In het normale dagelijks leven reageer je vaak op de automatische piloot, volgens ingesleten patronen, op dat wat zich aan je voordoet. Tijdens Vipassana-meditatie probeer je niet te reageren, maar observeer je dat wat zich aan je voordoet. Daardoor krijg je inzicht in gedachtenpatronen en verruimt je geest en dus je leven zich. Het klinkt wat paradoxaal, maar door je gedachten “te bewaken” verkrijg je keuzevrijheid in je handelen. Je bent dan geen prooi meer van je geest, maar gaat zelf sturen. 

Het beoefenen van meditatie vergt discipline. Je kunt geneigd zijn als je onrustig op je kussentje bent te denken : “mwah, geen goede meditatie” en “laat ik maar wat nuttigers of leukers gaan doen”. Dat is een bekende valkuil en daarom is het zeker voor een beginnende mediteerder behulpzaam om in een groep te zitten. 

Voordelen van in een groep zitten zijn o.a.: opstaan voor de met jezelf afgesproken tijdsduur doe je niet zomaar en je kunt na afloop ervaringen uitwisselen. Meditatie kan de sleutel naar een meer ontspannen en evenwichtiger leven zijn.                                            Om dat voor jou ook zo te laten zijn raad ik aan geen wonder na één keertje zitten te verwachten, maar door een regelmatige beoefening de meditatie een kans te geven zich te ontplooien.

René